Jumaat, 30 Ogos 2013

need friends

hari ni mood q bkn nk mgate ke pew..just to share something..pada yg terase so so sory..xde niat papew pon..hehe
orang cakap aku ny luruh bendul..tawu an bendul.?xtwu search an google ye..ok2..fine..aku bkn luruh bendul,,sampai orang boleh pergune an aku..just prasangka baik..org putih ckp..think positive.. :) agpon hidup ni bkn lame mne pon..yg dok myakitkan aty n perasaan orang jew nk wt pew?xde gune pon..sah2 free2 jew dye dpt pahale t..huh!
orang cakap aku ny cepat simpati..ye mmg aku cepat simpati n kecian nan orang..aku lbh suke tgok owg senang happy bahagia..nk twu kenape..bia orang happy kita akan merasa bende yg sme..kn?kn?kn? xbest lar bile kte dok happy2,ade yg berduka sedih bagai..happy bia sama2.. :)

suke aty kowg semua lar nk ckp pew..
janji happy..mls nk dok cerite sane sini..xde faedah papew pon..aku bkn jenis pdendam ke pew..orang yg benar2 mgenaliku tahu aku bagai mana..

yg aku kesal tu..
kadang2 org yg kita aggp kawan pon..xley cye..ramai sgt kwn mkn kwn..sane cerita lain..sini cerita lain.. dh macam lalang..

prinsip aku..
aku tak ganggu kw..kw jgn ganggu aku..

p/s:berkawan tu biar lar ikhlas kerna allah..
pass is pass..


Isnin, 8 Julai 2013

study account



 
esok test account.. arggggggg seramnye...
dah lar pro sangat..semoga dapat menjawannye dengan mudah..
hanya setakat ini yang mampu dilakukan..
setelah papew yang ptot dilakukan..thank my friends afiqa..yang sudi menjadi cikgu sementara sem ini..hik3..n akk aqila..yang sudi study sama2 nan kiteowg..setidak2nya..dapt gak bergelak ketawa dalam2 stress mengkaji account..mengkaji ke?hik3..n faisal..yang juga study nan kiteowg..papew pon sorry jadi bahan kiteowg..haha dh seorang lelaki kene bulilah..wawa kecian deh lorr.. :P

p/s:selagi ada masa perjuangan tetap diteruskan..jom kita study ag..final account esok..!!
semoga dapat menjawab dengan tepat n sebaik mungkin..amin..
:)

Khamis, 4 Julai 2013

penawar itu pahit





awak memang penawar..tp kadang2 penawar itu sangat pahit..cam ubat,ubatkan pahit..bulan final exam macam2 lar masalah..stress..banyak fikir..ag subject yang susah nak faham..tekanan lar..bace2 xmsok..bukan 1 subject nak bace..banyak kot.. :(
cinta kadang2 memang penawar..but mesti lar prihatin n care ok..jangan makin tambah masalah..bukan penawar dh jadinya..racun..hik3..

cinta yang sebenarnya adalah cinta pada ALLAH..bertemulah denganNya dalam sujudmu..n mengadu n mintalah padaNya..sesungguhnya Dia amat mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya..

betul ark?

p/s: Penawar itu pahit..pahit itu cinta..
<3 p="">

Rabu, 3 Julai 2013

tiada peluang kedua..

 
Baru pas habis exam..syoknye..hak2..padahal baru 3 paper..ade lagi 3 paper..dah dok sama nk roomate layak cerita istambul aku datang..walhal aku dh tgok dh cerita tu..tapew2 layakkan jew lar..best juga..because roomate aku ini suka buat ulasan sendiri..hak3..ada ajae ayat dia nk cakap..sampai habis cerita tak habis2..huh!



yang aku nk cerita hari ni ade lar cikit2 berkaitan cerita tu..bermula dengan 1 pertanyaan dia.." kalu fanna nk pilih lelaki yang mana satu?yang seoarng tu cakap.. plz,bg saya 2 peluang,saya janji bla bla bla..n seorang lagi cakap..saya nk awak bg saya 1 peluang jew.. saya janji x minta peluang kedua...." huh panjang soalan dy..
jawapan aku..lelaki kedua lar..dy minta 1 peluang jew n janji tak minta peluang kedua..memang tak lar fana nk pilih yang pertama..dh lar berlagak baik..n then dia yang curang..tak mustahil kalau bagi peluang kedua..dia akan berubah..baik bagi peluang orang yang betul2 nak kat kita..orang cakap biar orang yang sayang kita..jangan kita sayang an orang tu..that means..tak kisah kita xde perasan at dia..janji dia sayang at kita..sebab kita boleh ubah diri kita untuk sayangkan dia..kalau kita jew sayang at dia..tapi dia xsayang kita..huh memang susah lah..bukan senang nk ubah orang ni..baik ubah diri sendri..
so, kalau nk carik pasang tu..carilah yang betul2..n niat tu bia betul..

p/s:Allah menciptakan wanita dari tulang rusuk lelaki, dekat dengan lengannya untuk dilindunginya, dan dekat dengan hatinya untuk dicintainya.

Ahad, 30 Jun 2013

pilih kasih


pelik..ajaib..musykil..hairan..entah papew lagi lar..
dok2 tgok cerita korea..dapat 1 ilham nk update blog..dalam cerita ada terselit tentang ibu bapa yang pilih kasih..dye ade 2 orang anak lelaki..mak bapak dia ini..sayangkan adik dia lebih dari diri dia.mula2 tu xfaham lar gak because bkn bahasa MELAYU atau ENGLISH..lastly faham gak..hik3..lucu2..
yang tak sukanya 2 beradik ni g mandi2..n then tengah seronok2..adik mati lemas..mak ayah dia boleh cakap..kenapa dia.?(maksudnya kenapa anak dia yang tu bkn tu)..phm2 lar ye..padahal 2,2 anak dia..tak kecian ke nan anak yang seorang lagi..? :(

 moral of the story..!ceh..
ibu bapa sepatutnya tidak boleh membezakan anak-anak mereka..mereka semua ada kelebihan dan kelemahan..kita tidak sepatutnya melihat lebihan saja yang ada pada mereka..n then nak sayang yang banyak kelebihan..mereka ada perasaan wahai ibu bapa sekalian..mereka boleh menilai apa-apa yang kedua ibu bapa mereka lakukan ke atas mereka..



 gambar hiasan

ada cerita tu..mase kecik2 gurau adik beradik..(gaduh lar)..adik buat salah abg yang kena..dah kene debik abg tu..xpsl2 abg plak kena..sabo jew lar..hik2..bila keputusan periksa adik cemerlang..dipuji2 tinggi melangit..abg kurang cemerlang..dikatanya bodoh!ade ke patut?sepatutnya ibubapa tidak boleh mengatekan sedemikian rupa,.emosi dowg mungkin akan terganggu..dari segi fizikal kita boleh lagi nmpk..bdn luka2,lebam2,merah2,berdarah ke..tp dalam kita tak boleh lihat..bertapa terlukanya hati dia..huh!xdapat bayangkan bila dh besar si abg tu teringat2 apa yang dia alami mase kecik..cian2,,tp mungkin ibu bapa boleh faham..sebagai ibubapa..yang melahirkan..u should know your children..

kita tak tahu apa akan terjadi masa hadapn..mane lar tahu,,dh besar..anak yang dikatakan bodoh itulah yang sanggup menjage ibubapanya dah tua nanti..jika nk d bandingkan dengan anak yang bangge2kan itu..jangan menilai sesuatu itu dari segi sekarang jew..kita tak tahu kuasa tuhan..Allah yang merancangkan segala2nya..anak yang baik akan setia n sentiasa menghormati orang tuanya..walaupon parah hatinya terluka..semoga syurga balasan bgmu.. :)

p/s: ada hati rasa..ada otak fikir..
lihatlah telah banyak berlaku dalam kehidupan kita sendiri..
ambillah pengajaran dari sesuatu yang telah terjadi..

Sabtu, 29 Jun 2013

berpisah!! putus!! break!! clash!!

“Kalau ada seseorang yang kau cintai, suruh kau lupakan dia, kau buat apa?”

“Doa.”

“Doa supaya dia buka hati untuk kau?”

“Tak.”

“Dah tu?”

“Aku akan doa ; Ya Allah temukanlah dia dengan seseorang yang baik akhlak, iman dan taqwanya. Aku mahu dia gembira, Ya Allah walaupun bukan kerana aku. Aku mahu dia dicintai dengan selayaknya tidak seperti mana aku mencintainya, dan aku mahu dia ditemukan dengan seseorang yang melihat dirinya bukan dengan pandangan nafsu manusia dan syaitan, tetapi pandangan dari-Mu, ya Allah.”

[be the light, eventhough your own heart is not bright enough]

Kalau betul kita sayang pada seseorang, pray for his/her happiness. Doakan dia cepat-cepat kahwin. Bukan doakan yang tak baik seperti minta putus atau apa. Tak elok ketawa atas kesedihan orang lain, kan?
 p/s: buatlah kebaikan meskipon kita sedang berduka..setiap yang berlaku ade hikmah yang tersembunyi.. :)

Khamis, 27 Jun 2013

share ilmu

hari ini entah kenapa..tertarik sangat dengan 1 post seorang teman di laman muka buku..ayatnya simple tapi sangat mendalam..sangat bermakna..just read ok..!
♥ Pinjamkanlah kekuatan, semangat pada teman yang memerlukan meskipun saat itu kau sendiri sedang lemah.

♥ Sandarkan bahu buat sahabat yang kesedihan meskipun saat itu kau sendiri sedang menangis.

♥ Bersedekahlah kepada yang memerlukan infakmu meskipun saat itu kau sendiri sedang kesempitan..

♥ Luangkan masa untuk mendengar bicara sahabatmu yang mungkin ada masalah walaupun kau sendiri sedang menanggung beban masalah yg payah untuk dipikul..

♥ Hakikatnya bukankah manusia itu pendosa dan sering lupa.

♥ Hakikatnya menasihati dan membantu org lain bermakna kau sedang menasihati dan membantu diri sendiri.

♥ Aura positif tidak datang jika tiada charge negatif yg menarik.

♥ Dan kebaikan itu menghapuskan keburukan. InsyaAllah....


p/s: jadilah orang yang sentiasa cuba untuk membahagiakan orang lain..meskipon ia amat sukar..

 

Rabu, 26 Jun 2013

STRESS









stress?semua orang pasti alami stress atau baling mudah tekanan..hik2
macam2 perkara boleh menyebabbkan stress..sebagai seorang pelajar bila tiba time final exam or work overload..sah memang stress..sampai tak lena tidor jadinya..
kalau fana stress..sah2 lar..macam2 tanda muncul..ish!
1. jerawat..!!
2.rambut..!!
3.badan kurus,,!! ykew?


p/s:setiap kesulitan dan kesusahan..ada hikmah d sebaliknya..
jgn putus pengaharapan dan doa..
:)

Selasa, 25 Jun 2013

hujan

akhirnya turun juga hujan..dapatlah kurang cikit masalah jerebu yang melanda..syukur alhamdulilah.. :) walaupun hujan turun tidak lebat..sekurang-kurangnya basah juga tanah.. dengar kata hujan yang turun merupakan hujan yang terhasil daripada proses pembenihan awan..kaedah ini mengalakkan hujan turun..
 bila hujan turun..alangkah seronoknya semua hidupan di bumi.. :) nikmat tuhan yang tiada tolok bandingnya..
mari bace sama2..hujankan dh turun.. segar cikit keadaan.. :)


p/s: bersyukurlah dengan setiap apa yang diberikan..tidak kiralah ianya sebesar mana pemberian yang diterima.. hidup perlu belajar untuk bersyukur..
:)

Isnin, 24 Jun 2013

jerebu

alahai alam..
keadaan jerebu di puncak alam..semakin teruk..!!! bg pelajar degree..sila jga kesihatan memandangkan sudah hampir tiba musim final exam.hik3..
bagi pelajar2 puncak alam..boleh ambil mask di UK( unit kesihatan)..
  

p/s: salah satu ujian Allah kepada hamba2nya.. :)
dekatkanlah diri kepada Allah..


Rabu, 19 Jun 2013

video mandarin



finally, untuk sem ini settel video pertama presentation mandarin..cm xde bakat langsung nk berlakon..lucu2..papew pon akhirnya..berjaya juga untuk kami siapkan video ini..terima kasih kawan2..
yg telah bnyak memberi sokong an dorong..
juga tidak lupa..pada website kami.. http://sweetgift.byethost12.com/
thank yg dh tlg kami hosting website ni..  <3 p="">
p/s: we need friends.."wo ai wo de pengyou"



Khamis, 13 Jun 2013

website

website..tajuk "sweet gift"..
sem ini project buat website..huh!igt senang macam blog..peh ssh gak kot..tak tidur mlm jadinya..semata2 nak siapkn website ni..nan kertas kerja ag gila gak ar..dh lar nak kne hantar kertas kerja jumaat nan test ag..stress!!
nanges sambil wt kerja..hak3..xmalukan?
ini lar contoh websitenya..papew pon dapat gak siap pada masanya...walaupon tak sempat nak bace buku nk test soknye.. :( yg pentang kerja kumpulan siap..almaklumlah kerja group kene lar wt sama2..baru namanya group project..kerja bersama..klu tak baik wt sowg..kita nak markah kita wt btul2..yg tak nak markah tak pyh wt..tp kerja kumpulan berbeza..perlu ade kerjasama yang hebat dari setiap anggotanya.. :)


p/s:kerja dapat dilaksanakan dengan jayanya bila kerjasama yang hebat diberikan..
kerja bersama lakukan bersama..help each other..result cemerlang..


Isnin, 10 Jun 2013

dah nak final ke?

final!final!final!
exam dah nak dekat ini..bawu ag assignment test,common test and bla bla..nak kene siapkan.. :( buku ag nk baca..semua nak wt dalam 1 mase..dh macam robot dh aku rase..kawan2 jew lar harapan untuk menolongku..hax3..study sme2 k.. :)
perlu orang yang disayangi n dicintai bagi sokong..baru semangat yg wt kerja sume..oh my family..n my beloved..opss..lupe nk tye..sayang ke oi?cinta ke oi?

p/s:semua orang perlukan sokong daripada orang lain..
yang selalu menjadi tulang belakang mereka untuk berjaya..